Blauwe Texelaar op Franse bank

Het was eind juli, begin augustus 2015 en lekker zomerweer. De pompoen vlocht zich ijverig over de kippenren heen, de karmozijnbes putte zich uit in prachtig diep roodpaarse bessen voor de vogels. Ik kocht een mooie verse vacht van een Blauwe Texelaar bij de boerderijwinkel van Geja in Schipborg en genoot van de ingetreden rust en ontspanning. In mijn atelier ontstonden kattenkussens, bij de thee droomde ik over een huis in Frankrijk.

2015 ATELIER 046 2015 ATELIER 050

De kleuren van de bes en pompoen deden me denken aan die klassieke combinatie van paarsblauw en geel, van lavendel en zonnebloemen, waar ik zo van geniet tijdens Franse zomers. En in mijn kast lagen nog voldoende opgespaarde uienschillen en zakjes met blauwhout. Aan de slag dus!

Waarom Blauwe Texelaar? Tja, omdat ik dat zo bijzonder vind, het verven van deze wol. Op de foto lijkt de wol bruin, maar dat klopt niet. De delen die door de zon gebleekt zijn, als het schaap nog met een volle jas buiten in de zon loopt, die worden bruin of licht van kleur. De oorspronkelijke kleur is… tinten diep grijs. Juist door de verkleuring van de wol in de zon krijg je spannende, verrassende resultaten bij het verven ervan. Natuurlijk kun je ook een naturel vacht nemen, dan wordt het paarsblauw en geel helder en het kussen heel anders.

Dit werd een project dat uitmondde in een flink kussen voor op de bank in een Frans huis. En lekker lang duurde, want ik werkte er af en toe tussen de bedrijven door aan. Ik begon na de zomer, toen de dagen weer frisser werden. En eind april 2016 lag het kussen op de bank.

2015 ATELIER 0522015 ATELIER 051

Recept. Men neme en make:
Een mooie gezonde vacht van een blauwe Texelaar.
Lange lokken en gezonde dikke wol uitzoeken. Met die mix spin je een grappige onregelmatige draad.
Wassen in een bad van heet water en (zwarte) olijfzeep.
Uitspoelen, 3x, in steeds minder warm water.
De vochtige wol in tweeën delen.
Een deel verven met blauwhout, in een koperen pot op het vuur.
Een deel verven met uienschillen, idem.
De wol drogen.
Spinnen op de Moswolt, een lekker dikke wat onregelmatige draad (S). Ontspannen spinnen, kijken hoe de draad zich vormt.
Klos na klos vullen, tot het wel genoeg lijkt.
Daarna de gesponnen wol twijnen (Z) met geel en lavendel naaigaren, zodat de draad niet dikker wordt dan breipen 4.
Een hoofdkussen opgezocht en voor me neergelegd.
Proeflapje breien. Beetje hoofdrekenen.
Daarna lekker ontspannen verder breien in delen tricot, omgekeerde tricot, ribbels en gerstekorrel. Tot er 2 lappen zijn.
Die 2 lappen, de voor- en achterkant, aan elkaar haken, zodat er een rand van een cm of 7 tussen de 2 delen ontstaat.
Op de bank leggen. Genieten van de kleur van zonnebloem en lavendel.
Zo nodig het moede hoofd erop leggen en uitrusten van alle vermoeienissen van een Hollands leven.

Misschien ga ik, als ik langere tijd in Frankrijk kan gaan verblijven, nog wel eens een kussen maken voor in Nederland op de bank.

In de kleuren van karmozijnbes en pompoen. Ook prachtig!

iPhone juni juli 16 138

 

NB. Vanwege de Franse sferen spon en breide ik vooral tijdens mijn vaste Franse tv-avond. Op maandagavonden kijk ik naar TV5  Monde, meestal de policier (detective) die dan ergens in het land een moord of onrecht oplost. Deze vakantie is gebleken hoe vruchtbaar die uurtjes tv zijn! Het lukte me om redelijk ontspannen een feestje dat een avond duurde door te komen en daarbij voor de vuist weg Frans te praten. Niet omdat mijn Frans zo goed is, maar gewoon omdat je op termijn gaat meedenken in het Frans. En dat helpt!

 

 

5 thoughts on “Blauwe Texelaar op Franse bank

 1. Mama-Luca,

  Wat een bijzondere inspirerende nieuwsbrief mocht ik ontvangen. In een woord, geweldig!
  Het zou zo fijn zijn wat vaker nieuws van u te ontvangen, maar ik begrijp ook dat u graag met andere creatieve zaken bezig bent. Mag ik toch met spanning uitkijken naar nieuwe berichten?

  Warme groeten,
  Annie

 2. Dat is lief van je, Annie, dank je wel! Wie weet zit het mee, ik ben juist deze maand van plan om weer eens wat meer tijd te nemen om hier verhalen te vertellen over mijn creatieve avonturen. Nu maar hopen dat er niks tussen komt, want ik geniet er zelf ook erg van.

 3. Dag Agnes,

  Dankjewel voor je prachtige verhaal. Het was echt genieten om dit te lezen.
  Ik wens je voor de toekomst nog heel veel inspiratie toe.
  Alle goeds voor jou en je naasten.

  Maria Noordegraaf-de Lange

 4. Gezellig om weer een bericht van jou te kunnen lezen bij mijn koppie thee. Ik zit er nog wat over na te denken, zouden we de karmozijnbes zelf niet ook kunnen gebruiken om een wolletje te verven? Of beklijft dat niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>