Markt van melk en honing

Iedere eerste zaterdag van augustus wordt in Zuidlaren, een mooi dorp dat in de kop van Drenthe tussen Assen en Groningen ligt, de Markt van Melk en Honing gehouden op de Grote Brink in het centrum. Dit jaar voor de dertigste keer, op zaterdag 2 augustus van 10 tot 16 uur. De locatie kun je niet missen,  die is naast het oude postkantoor langs de hoofdweg die door het dorp slingert, de Stationsweg. Het zal met 85 kraamhouders een gezellige en drukke boel worden. Wij noemen deze markt de Bijenmarkt, omdat de plaatselijke imkers hem organiseren ten behoeve van de bijen. Wat voor mij bijzonder is, is dat ik er ook sta met een kraam. Jawel, ik kom van onder mijn hunebed vandaan en neem een plekje in tussen al die milieuvriendelijke, plantaardige types die met mij een warm hart voor natuur en milieu hebben.

Een gezellige dag, met mooi weer, dat wordt het. Zoveel lijkt nu al zeker, zei de weerman. Maar wat neem ik dan zoal mee? Op een markt sta je voor de verkoop, immers. Nou ben ik niet primair van de verkoop, dat weten jullie al. Ideeën en inspiratie, gaan me beter af dan handel. Toch is het leuk om me deze week voor te bereiden en van een deel van mijn projecten van het afgelopen half jaar de oogst te laten zien. Oogst kan immers van alles zijn.  Ben je nieuwsgierig van aard, of heb je zin in een gezellige markt, of wil je wat originele cadeautjes voor jezelf of een ander, of alles tegelijk: slim om even langs te komen! Ik ben er zeker, er is geen ontsnappen aan daar! Heel wat anders dan wanneer je zomaar langs mijn huisadres komt, de kans dat je dan bot vangt is aanzienlijk.

zomer 2014 156(site)

Op de foto zie je een pot met citrusschillen, daarnaast een pot met lavendelbloempjes. Wat doen die daar? Ze staan te trekken, op azijn. Ik vond een recept op een Canadees ecoblog en experimenteerde met dit schoonmaakmiddel. Het resultaat: ik ben blij, wat….zeer tevreden! Uiterst effectief, fris, zonder onbegrijpelijke ingrediënten en goedkoop. Het was een aanzet voor meer op dit gebied: fijn kruidenzout tegen warme en moeie voeten. Een deodorant, ook textielgerelateerd, want geen vlekken meer in je bloesje en ook geen nare geuren. Mijn huis wordt ecoschoon met zelfgemaakt wasmiddel, vaatwasmiddel en meer. Een deel van de oogst neem ik mee, in kleine oplage, want zoals ik schreef op het etiket: ik ben er voor de inspiratie! kijk op mijn blog voor recepten en maak het voortaan zelf! Nu ben ik nog even druk met ordenen, wol wassen, inpakken, enzovoorts, maar als deze storm is gaan liggen zal ik een blogbericht maken met de recepten die ik heb. Om ze door te geven. Dat lijkt me juist.

zomer 2014 166(site) zomer 2014 161(site)

Het citrusmiddel deed ik in sprayflessen, voor het schoonmaken/ ontkalken/ opfrissen van mijn aanrecht, fornuis en sanitair. In een verhouding van 1:1 met water. Zo neem ik het ook mee naar de markt. Onverdund gebruikte ik het om de voegen van mijn douche schoon te maken en dat ging fantastisch! Je ziet ook een flesje citroensap staan, ik wilde het verschil in gebruik weten, vandaar. Wordt vervolgd….

atelier 2014 002(site)zomer 2014 046(site)

Wat ik ook meeneem om te laten zien en deels te verkopen, is wat er aan Nuttige Handwerken is gemaakt, samen met mijn oude vriendin. Er zijn vaatdoeken, wasdoekjes, reinigingsrondjes, theepotaanvatters, washandjes en pannenlappen. De meeste patronen komen uit de Nuttige Handwerkenboeken die er in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw rouleerden voor onderwijzeressen. Deze patronen kan deze lieve breister nog goed maken, ze zitten haar nog in de vingers. Omdat ik van dit bericht een kort bericht wilde maken, laat ik het even bij een paar foto’s, verhalen volgen later. Wie weet werkt deze zin wel als een soort cliffhanger? Zijn jullie nu razend benieuwd naar deze kleine handwerkjes, die zo bevredigend zijn om te maken, zo milieuvriendelijk en duurzaam?! Om te kopen of om zelf te maken?! Wie weet! Kopen kan dus bij mij, zolang de voorraad strekt. Bestellen kan ook per e-mail. Patronen komen voor zover mogelijk binnenkort in een blogbericht te staan.

Dat schrijf ik nu niet, want ik moet nodig de Blauwe Texelaar gaan uitspoelen, die ik aan het verven ben met blauwhout en meekrap. Die neem ik dan ook mee, voor de spinsters onder jullie. Niet alles hoor, want zulke bijzondere spinwol wil een mens graag delen, maar niet geheel weggeven. Een eigen portie is ook fijn. Heel bijzonder, het plantaardig verven van deze wol, het geeft  prachtige tinten. Juist omdat het niet voor de hand ligt om een Blauwe Texelaar te verven. Voor het contrast stop ik er straks ook nog wat gewone witte Texelaar bij, dan kun je dat combineren bij het spinnen en/ of breien. Dag hoor! Wie weet tot ziens aanstaande zaterdag!

atelier 2014 003(site)

 

PS. Als je bang bent om achter het net te vissen, omdat je niet kunt komen of pas laat kunt komen, dan kun je me ook mailen met je wensen. Dat kan via deze site.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>