nuttige handwerken 3. foto’s bij verhaal 2. vaatdoek, waslap en washandje

Het gebruikte materiaal bij dit project: bollen van 50 gram brei- en haakkatoen, niet glanzend, voor pennen 2 1/2- 3. wasbaar op 60 graden.

zomer 2014 046(site) 

Een aantal vaatdoeken. De afmeting wisselde met de dag (lees nuttige handwerken 2, het verhaal bij de foto’s). Gebreid in tricot, ruiten, gerstekorrel,dubbele gerstekorrel, ribbels en blokjes. Gemiddeld gewicht 20 gram. Gemiddelde afmeting 20 x 30 cm. Met een gehaakt randje in vasten van dezelfde katoen in bijpassende kleur. Er is geen patroon, gewoon breien wat je leuk vindt.atelier 2014 032atelier 2014 049(site)

Vaatdoeken werden waslapjes in blokjes, ribbels, ajour ,tricot, enzovoorts. Gewicht 10 à 15 gram, afmeting variërend van 10 x 15 cm tot 20 x 20 cm. De eerste doekjes kregen een randje van borduurgaren met gehaakte vasten. Toen de doekjes kleiner en romantischer werden, haakte ik randjes met picootjes, bolletjes of stokjes. Er is geen patroon, gewoon breien wat er in je hoofd opkomt. Details van de liefste waslapjes. Ze zijn fijn om je gezicht mee te wassen, met bloemenwater of een zachte reiniger.

atelier 2014 051(site)atelier 2014 032atelier 2014 031atelier 2014 034

En toen waren daar de washandjes! Het patroon vind je in Nuttige Handwerken 2. het verhaal van de vaatdoek, de waslap en het washandje.  Zo slim heb ik een washandje nog niet eerder meegemaakt! De scrubkant voelt zacht en stevig. De gladde kant voelt gewoon zacht. Goed voor duizend keer wassen en dus duurzaam. Gebreid op pennen 4 met een dubbele draad is het breisel zo dicht, dat je zowel zeep als douchecrème kunt gebruiken. Een stuk zeep is natuurlijk het meest milieuvriendelijk. Daar komt geen afval bij kijken, geen fles of pot. Zeep is ook zuinig in het gebruik, met een stuk zeep kun je lang doen als je het na gebruik goed laat drogen. Dat kan op dit washandje. Wring het daarvoor na gebruik goed uit en leg de zeep op de ribbelkant te drogen.  De zachte zeep die toch in je washand terecht komt, gebruik je gewoon de volgende keer. Zeep bijna op? Stop het stuk in je washand en de zeepresten gebruik je tot de laatste snik. Of plak gewoon het oude stuk zeep op het nieuwe, dat wil ook goed.

 

atelier 2014 006(site)atelier 2014 019(site)atelier 2014 009atelier 2014 018atelier 2014 008atelier 2014 006 atelier 2014 003

Je begrijpt, dat ik geen foto’s maakte van alles wat we breiden. Er was veel meer! Ook in veel meer kleuren. Met de gemaakte foto’s hoop ik jou een indruk te geven van de mogelijkheden en je te inspireren om zelf de pennen te pakken. Of misschien een oude dame die van breien houdt te vragen om voor jou eens wat te maken? Hoe lijkt je dat? Zij heeft dan iets leuks om handen, jij houdt er een fijn gebruiksartikel aan over dat ook nog eens met aandacht en plezier gemaakt is. Dat is een kostbaar bezit.

Is dit het einde van de Nuttige Handwerken? Nee hoor.

Het idee heeft me te pakken. Ik zal in volgende berichten vertellen over wat Martje en ik nog meer onder handen namen. Zo krijgen patronen die in de genen van een verdwijnende generatie zitten een nieuwe kans en een nieuw leven. Dat vind ik mooi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>