te koop en te huur (ik!)

TE KOOP.   Waar gehakt wordt, vallen spaanders. In mijn tuinkamer voornamelijk in de vorm van wol, werk van wol, en woorden. De woorden passen tot nog toe prima in mijn hoofd, laptop, schrift, schetsboek en de vrije ruimte op het web. Met de dingen die ik maak ligt dat een beetje anders. Hier en daar groeien stapels textiel aan de voet van een tafelpoot als paddestoelen rond een stronk. Planken puilen uit en voor nieuw materiaal moet ik elders onderdak zoeken, als een stiefkind in een schuurtje, met gevaar van mot en muis.

Als ik lekker bezig ben met een onderwerp, vraag ik me duizend dingen af. Dat varieert van ‘Hoe kan ik het krijgen zoals ik het hebben wil?’ tot ‘Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als ik het schrijven/ vilten/ naaien/ breien/ haken/ borduren gewoon laat gebeuren?’ . Meestal is het een samengaan van deze twee, dat het beste resultaat geeft. Daarom brei ik (bijvoorbeeld) niet één pannenlap, maar wel zes, om uit te proberen welk garen en welke kleuren fijn zijn, en hoe de lap zowel stroef als isolerend als praktisch wasbaar als mooi en duurzaam is (dit zijn 7 eisen!) Regelmatig word ik daarin bijgestaan door mijn oude vriendin M (Zie Nuttige handwerken 1.) Nogal wat van wat ik zo uitprobeer en uitwerk verdwijnt in mijn natuurlijke omgeving, zoals ook de appels van de appeltaartboom altijd weer liefhebbers vinden. Ik ruil of geef voor een verjaardag of verkoop aan wie er blij van wordt. Maar niet alles.

Wat overblijft en het aanzien waard, ligt in de vitrinekast in mijn tuinkamer/ atelier. En wacht op een koper. Mocht jij wat willen kopen, neem je dan contact met me op?  Een lijstje met wat ik zoal te koop aanbied vind je op een andere plek op deze site: onder de kop te koop/ te huur op de openingsbalk. Daar hou ik zo actueel mogelijk bij wat ik op voorraad heb. Door op een goed moment iets van me over te nemen, maak je jezelf of een ander blij met een met aandacht gemaakt product, dat vrij uniek of helemaal uniek is en duurzaam. Ook mij maak je blij, want zo onderhoud ik nieuwe projecten waaraan ik schrijf of werk. Dit lijkt me in alle opzichten een win/winsituatie! Op dit moment zijn  het vooral gouwe ouwe en ook nieuwe producten in de serie Nuttige Handwerken. Maar er is ruimte voor meer en het is absoluut de bedoeling, dat er in de loop van 2015 ook meer in die kast komt liggen.
atelier 2014 044(site) atelier 2014 023(site)

 

KEUKENTAFELCURSUS. Helemaal bijzonder is het natuurlijk, dat ik te huur ben. Heel simpel, als docent. De vorm waarin ik dat graag zou doen is: aan de keukentafel. De mijne of de jouwe. Dat is een krachtig middel in menselijke relaties, die keukentafel. Huisgenoten komen er na een school- en werkdag samen om op verhaal te komen en daarna gesterkt weer op pad te gaan. Ideeën worden uitgewisseld, verhalen verteld en getoetst om in een verbeterde versie verder te kunnen reizen. Op koffie- of theetijd is er ruimte voor rust en een krant, voor het schrijven van een kaartje of verzinnen van een weekmenu. Voor het maken van huiswerk of een opvoedkundige correctie. Voor het opzetten van een zaaiplan voor de tuin of ach, noem maar op, wat gebeurt er eigenlijk niet aan die keukentafel?! De keukentafel, kortom, is de geëigende plek om jou te leren hoe je je eigen was- en schoonmaakmiddelen kunt maken of een aanstaand dierbaar Nuttig Handwerk.

Waarom toch weer lesgeven? Dat ontstaat als vanzelf, in mijn nabije omgeving: “Agnes, kun je mij leren hoe ik een washand brei / vaatwaspoeder maak?”  Ik vind het leuk en waardevol, uiteindelijk is lesgeven goed voor een docent. Daarom bied ik het nu ook aan in een ruimere context. Bovendien gaat dit lesgeven over basisvaardigheden in het menszijn, die je tegenwoordig gerust onder Levenskunst kunt scharen. Je kunt me huren, voor een dagdeel, met een aantal mensen.

Waarom zelf was- en schoonmaakmiddelen maken? We leven in een tijd, waarin helder is geworden hoeveel roofbouw de mens pleegde op deze planeet. Het is dus goed om je te bezinnen op wat je waarvoor koopt en gebruikt. De meeste reguliere middelen worden gemaakt door concerns die niet het milieu of onze kostbare aarde, maar hun aandeelhouders en winstmarges als grootste zorg hebben. Daarbij gebruiken ze grondstoffen, die opgebruikt worden en niet hernieuwbaar zijn: aardolie in plaats van plantaardige olieën. Mijn G merkt daarbij altijd fijntjes op, dat ook aardolie ooit plant was. Natuurlijk! Maar ja, in de vorm waarin we die nu vinden en gebruiken is de voorraad eindig. Of wordt zeldzaam regenwoud gekapt en platgebrand voor palmolie, ook al zo’n ramp. Terwijl een goed verzorgde olijfboom honderden jaren olijven geeft, gezaaid en gestekt kan worden voor nakomelingen  en van de olijven kun je olie maken, die na verhitting en verzeping een prima schoonmaakmiddel voor huis, tuin, auto, hond en paard geeft: olijfzeep. Zorg voor de aarde dus, als argument één. De macht van die grote concerns raken waar dat kan is twee. Door jou, als consument. Met ons allen zijn we met veel en met wat meer kennis en bewustzijn hebben we een krachtig middel in handen om onze aarde beter te beheren dan nu gebeurt. Dat geeft hoop voor de toekomst, voor onze kinderen en hun kinderen.

Daarnaast is het handig om met simpele recepten zelf je middelen te kunnen maken. Je bent niet meer afhankelijk van winkels en vervoer en draait in een handomdraai  je spullen in elkaar. Ten vierde: het is goedkoop. Dus behalve het milieu, de eenvoud, het bewustzijn, vaart ook je beurs er beter bij. Kom je leren, hoe jij dit kunt doen?  Je bent van harte welkom.

Je kunt me de komende tijd inhuren voor een keukentafelcursus Nuttige Handwerken, Bijenwasdoek en/of Poetswoede.

Onder de kop te koop/ te huur vind je meer (praktische) informatie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>