Muizen

‘Muizen, muizen en nog eens muizen om te leren vilten en mee te spelen. Voor de nieuwe kinderrubriek.’

Handwerken zonder Grenzen nr.146, april/mei 2008.

Siets Nobel wilde graag een handpopmuis maken voor de bijna 4-jarige Stella. Ze kwam en we gingen aan de slag. Het bleek heerlijk om vanuit een simpel basisidee een mooi en eenvoudig stuk speelgoed te maken, gewoon met wat je op dat moment leuk lijkt om te verwerken. Jet Aalders zag ons bezig en vond het ook leuk, dus die kwam meedoen en maakte weer een heel andere muis. Toen Inge Feldbrugge dat zag, wilde ze graag proberen of zij aan dit verhaal een nieuw hoofdstuk toe zou kunnen voegen. Wat begon als een lief verjaardagscadeautje voor een jarige kleuter groeide zo uit tot een compleet project. Steeds meer mogelijkheden, van nog simpeler tot veel meer uitgewerkt, verzonnen we al doende. Wat ik uiteindelijk wilde verzinnen was, of je behalve de gemakkelijke pomponmuizen en de veel moeilijker gevilte muizen, ook nog iets er tussenin zou kunnen maken: wel een handpop, maar zo simpel mogelijk van techniek. Dat werden de Piepmuizen, met een styropor ei als basis voor het hoofd. Zo werden er heel wat muizen geboren, onder onze handen.

Voorbeeldmuizen

Als je een muishandpop wilt maken, die ook werkelijk op een muis lijkt, is het belangrijk om goed te kijken hoe een muis eruit ziet. Hoe groot zijn de oren eigenlijk en hoe zijn ze op de kop geplaatst? De ogen, zitten die opzij of van voren? Deze details zijn erg belangrijk, je hebt anders kans dat je muis ineens op een heel ander dier lijkt.
Er zijn veel soorten muizen: huis-, bos-, veld- en spitsmuizen zien we hier in landelijk Drenthe het meest. Wie in een ander gebied of de stad woont, weet misschien niet precies hoe een muis er uit ziet? Op www.google.nl/afbeeldingen of in een mooi (kinder)natuurboek zijn voldoende plaatjes ter inspiratie te vinden. Terwijl Jet, Inge en ik muizen maakten, lag het kindernatuurboek Pissebedden, trilspinnen en ander huisgenoten van Frans Buissink en Ewoud de Groot (ISBN 90 6097 591 X) op tafel, ter inspiratie. Op de foto’s kun je zien, hoe anders een muis uit kan pakken, ook al ga je van hetzelfde simpele basisidee uit. Echt spelen met wol!
De pomponmuis is een muis, die kinderen al vrij jong zelf kunnen maken als je ze even op gang helpt. Bij de handpopmuis is dat anders, daarvoor is het wijs om samen te werken of ‘m voor jonge kinderen gewoon zelf te maken. Je maakt ze heel anders, de muizen op de foto zijn volgens onderstaand idee gemaakt.

Lees meer en vind de werkbeschrijving…..in Handwerken zonder Grenzen 146 staan foto’s, werkbeschrijving en meer aanwijzingen.
Het is te vinden in de betere boekhandel, veel bibliotheken, of te bestellen op www.handwerkenzondergrenzen.nl . Ik wens je daarbij veel speelplezier!

muizenfoto's - 5