Nuttige Handwerken

In de jaren na 2013 brei ik met een oude vriendin. Samen leggen we een link met haar jeugd en de Nuttige Handwerken die ze toen leerde en nu nog moeiteloos maken kan. Het oudere brein onthoudt heel goed, wat toen zo goed is ingeslepen, daar waar meer recente kwesties snel op kunnen lossen in een grijze mist. Het doet goed, om een mens wat geluksmomenten te bezorgen. Het zou nog geweldiger zijn, als anderen geïnspireerd worden door dit verhaal. Zijn er meer mensen die houden van oude mensen en van handwerken? Het levert mooie momenten van contact op. En een handwerk dat jaren meegaat, duurzaam en vrolijk en mooi is!

atelier 2014 044(site)

Het is ook eigenbelang hoor, dit project. Het raakt aan de verhalen van mijn eigen oma’s, die zo weer dichterbij komen in de tijd. Ze waren me dierbaar, allebei. En voor hun handwerken had ik groot respect. Bovendien past het bij dat wat opborrelt vanuit diepe wortels: Zelluf Doen! Mama, ik wil het zelluf doen! Vroeger, als heel klein meisje, wilde ik net als mijn dochter later vooral zelfstandig zijn en de dingen zelf oplossen. Nou, ik kan met terugwerkende kracht zeggen: daarvoor heeft het leven ruimschoots gelegenheid gegeven. Het zit er nog steeds in, dat gen. En het is zeer actief deze jaren, na mijn vertrek uit een loonstrookjesbestaan. Niet kopen, maar zelf doen. Het kost meer tijd, maar die is er. Het kost minder geld en kan volledig naar eigen smaak en voorkeuren ingevuld worden. Bijvoorbeeld de voorkeur voor duurzaam, milieuvriendelijk en kleurrijk. Wat te denken van pannenlappen die meer dan tien jaar meegaan? En heel weinig kosten. Terwijl het maken ervan een paar avonden kost, die je tegelijkertijd ontspanning bieden en plezier. Tevredenheid. Als een spin in je web voeg je draden samen en weeft of breit of haakt zo je eigen thuis. Een waardevol concept.

atelier 2014 051(site)

Van wat we maakten doe en deed ik verslag in de serie Nuttige Handwerkenverhalen op het blog, waarmee deze site opent. Veel maakten we samen, maar niet alles. Soms viel mijn vriendin een poosje uit, letterlijk zelfs. Of maakte ik dingen af, of eigentijdser. In het begin gingen we uit van wat de Nuttige Handwerkenboekjes uit de jaren ’50 en ’60 die ik kocht ons boden. Maar later keek ik vooral om me heen  naar wat ik zelf graag wil gebruiken in keuken en huishouden en verzon iets. Tijdens het schrijven van dit stukje weet ik, dat het verhaal nog lang niet afgelopen is, maar dat ik nog minstens een jaar om me heen zal kunnen kijken naar wat leuk en de moeite waard is om te gaan maken.

Pannenlap, vaatdoek, washand, waslap, reinigingsrondje, theeppotaanvatter, ovenwant, stofdoek, sok, neteldoek, schort. ( Schort? Nee, die maak ik niet hoor. Die koop ik, bij Bureau Binnenkant. Jacquelien van Bureau Binnenkant maakte zo’n geweldige keukenschort voor me, dat ik dat ik daar niets aan toe te voegen heb. Liever koop ik er ooit nog een bij. Of maak eens zo’n half schortje, dat ik me ook van mijn moeder herinner. Dan kan ik mooi vlekken maken op mijn bloes, terwijl mijn broek/rok schoon blijft.)  We maakten al heel wat, maar er kan nog meer. Het gaat ook mij verrassen, waartoe we ons de komende tijd nog toe laten verleiden. Want dat moet wel gebeuren, dat is de trigger. We maken wat kriebelt, wat iets toevoegt, hoe klein ook, aan levensgeluk en keukenplezier.

kerstvakantie 13-14 014(site)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>