Betoverd door vrouwen. J.W.Waterhouse 1849-1917

240209 011 (site)  nov-dec-jan´09 thuis, schaats, wandel, atelier 003 (kleiner)Van 14 november 2008 tot 3 mei 2009 was de tentoonstelling “Betoverd door vrouwen” in het Groninger Museum. Hierin stond leven en werk van de Engelse schilder John William Waterhouse centraal, een schilder die buiten Great Britain wat minder bekend is, maar nu weer volop in de belangstelling staat.

Rond een dergelijke grote expositie organiseert het Groninger Museum tal van activiteiten zoals een reis, theater- en dansvoorstellingen, workshops, rondleidingen en een literair programma. Binnen het workshopprogramma mocht ik een drietal workshops verzorgen: Paper for Poetry, A shawl for a lady en Flowers for seduction. Het was een uitdagende opdracht en werd een fantastische ervaring, omdat ik er veel kennis en fantasie in kwijt kon en het overdragen en delen daarvan in de workshops mooi vond.

maart 2009 015

Paper for Poetry. In de 19e eeuw waren het poëziealbum en liber amoricum zeer geliefd. Zoals Waterhouse werd geïnspireerd door grote dichters als Shelley, Keats en Tennyson, zo verblijden veel burgers elkaar met mooie verzen en goede wensen. Zowel in kinder- als in grote mensenworkshops maakte men een eigen album, bekleed met handgemaakt zijdepapier.

nov-dec-jan´09 thuis, schaats, wandel, atelier 010nov-dec-jan´09 thuis, schaats, wandel, atelier 004

 

A shawl for a lady. Vrouwelijk schoon boeide Waterhouse, vrouwen betoverden hem. Op veel van zijn schilderijen spelen vrouwen een hoofdrol. Hij schilderde ze in prachtige en bloemrijke kleding, die geïnspireerd was op gewaden en shawls uit de Klassieke Oudheid of perioden uit de Engelse geschiedenis, zoals de Middeleeuwen of de Victoriaanse tijd. In de workshop maakten volwassenen kennis met chiffonzijde en leerden in de sfeer van Waterhouse’s schilderijen een shawl vilten. Nunovilten heet de techniek, waarbij wol en zijde door het viltproces een geheel gaan vormen. Men leerde met technieken uit het aquarelschilderen de wol op te brengen en die te versieren met voorgevilte veldbloemen. Agnes ontwikkelde een procéde, dat relatief vlot werkt en op ieder niveau van textiele vaardigheid toepasbaar is.

012(site)maart 2009 018(site)14 (site)

Flowers for seduction. Waterhouse schilderde veel bloemen, die verleidden, betoverden met geur en kleur en vorm. De taal van bloemen had een plek in de negentiende eeuwse maatschappij, die wij niet meer kennen: ze droegen boodschappen over, op discrete wijze. Ik hou van je, of: heb geduld, of: ik bewonder u. Zijde werd in deze eeuw in Europa geproduceerd, vooral in Zuid-Frankrijk en Italië. De stof was populair voor jurken en shawls. In deze workshop leerde men bloemen vormen van ongesponnen, met de hand geverfde zijde.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>